Składniki Ilość: 3 - 4 porcje 300 g makaronu spaghetti razowego lub innego 250 g wędzonego boczku 1/2 brokuła 150 g pieczarek 1/2 cebuli 1 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej trochę koperku do posypania dania 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie Z boczku odkroić i wyrzucić tłustą skórę. Makaron wrzucić do gotującej się osolonej wody i ugotować go al dente, czyli przez około 8 minut lub nawet krócej, bo jeszcze będzie gotował się w mleku. W momencie, gdy w naszym kraju wita jesień, często nachodzi mnie ochota na dania z makaronami. Następnie pokroić go w małą kostkę i położyć na rozgrzany olej na patelni. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki, po czym dodać na patelnię. Do garnka przełożyć usmażone na patelni składniki, ugotowany makaron oraz całość zalać mlekiem wymieszanym z gałką muszkatołową. Od momentu, gdy mleko się zagotuje, całość mieszając gotować aż do zgęstnienia mleka, przez około 4 minuty. Makaron podałam z boczkiem, który według mnie nadaje całości idealnego smaku oraz pieczarkami i zdrowym brokułem. Brokuła podzielić na różyczki a następnie pokroić na malutkie kawałki. Dodać na patelnię i smażyć jeszcze około 4 minuty.