Udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi Składniki: Marynata: - 4 ząbki czosnku - 1/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka papryki wędzonej - 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju - opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka - 1 łyżka miodu - szczypta pieprzu Mięso i zalewa: - 6 udek lub podudzia z kurczaka - kilka suszonych śliwek - 1 szklanka wody - powidła śliwkowe (cały słoik) - 1/2 szklanki keczupu lub passaty pomidorowej - 2 łyżeczki miodu - 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej Moje udka w sosie z powidłami polecam podać z pyrami z gzikiem. Pomysł na obiad Moje udka pieczone polecam podawać z pyrami z gzikiem. Udka pieczone w sosie z powidłami śliwkowymi to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Do tego np. surówka z czerwonej kapusty lub z kapusty pekińskiej… Co ważne można je piec w naczyniu żaroodpornym z pokrywką lub w rękawie do pieczenia. Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Jeśli nie próbowaliście piec udek z dodatkiem powideł śliwkowych to musicie to koniecznie nadrobić! Po upieczeniu sprawdźcie czy mięso z kurczaka Wam ładnie odchodzi od kości. Muszę przyznać, że to jedne z najlepszych udek jakie kiedykolwiek jadłam.