10 powodów, dla których warto jeść szparagi

Małgorzata
Fit
17.05.2016 8:23
10 powodów, dla których warto jeść szparagi

Kwas foliowy jest niezbędny układowi nerwowemu nie tylko w podeszłym wieku - ma on kolosalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju dziecka w życiu płodowym, dlatego szparagi to wymarzone danie dla kobiet w ciąży i planujących ciążę. A tu garść pysznych przepisów na szparagi :) UWAGA - ze względu na dużą zawartość puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie - szparagów nie powinny stosować osoby cierpiące na dne moczanową i kamienie nerkowe. Są bogate w błonnik (2,1 g w 100 g szparagów), który jak wiadomo zwiększa perystaltykę jelit i przeciwdziała rakowi jelita grubego. 3. 8. Łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego Szparagi są bogate w potas, a ten przeciwdziała gromadzeniu się wody w tkankach. Szparagi mają wśród owoców i warzyw jedną z najlepszych w rankingu pozycji w zdolności do neutralizowania wolnych rodników! Szparagi są cennym źródłem kwasu foliowego, który - razem z witaminą B12 (występującą m.in. w rybach, mięsie czy nabiale) - zapobiega zaburzeniom poznawczym. Są moczopędne Szparagi zawierają asparaginę, która wspomaga pracę nerek, zwiększa częstotliwość oddawanego moczu oraz pozwala pozbyć się z organizmu nie tylko nadmiaru płynów, ale również soli. Luteina osłania pręciki występujące w obwodowej części siatkówki, zeaksantyna chroni czopki położone w części centralnej. Wapń wiązany przez osteokalcynę nie może się odkładać w naczyniach krwionośnych, więc nie powoduje zwapnienia naczyń. Szparagi można bowiem prosto i łatwo przyrządzić - gotowane na parze, krótko w wodzie, grillowane, czy zapiekane - zawsze pysznie smakują :) Wzmacniają wzrok Szparagi zawierają luteinę i zeaksantynę, które gromadzą się w plamce żółtej i soczewce oka. Nie tuczą - są niskokaloryczne - w 100 g szparagów jest jedynie 18 kcal! Starsi ludzie mający prawidłowy poziom kwasu foliowego i witaminy B12, osiągają lepsze wyniki w testach szybkości reakcji i sprawności umysłowej. 2. Mają mnóstwo wartości odżywczych - pokłady witaminy A,C, E i K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, sód, żelazo, fluor, wapń, magnez, fosfor, selen, mangan, miedź.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2016/05/10-powodow-dla-ktorych-warto-jesc.html