bardzo wiosenny obiad: zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

Zielony Środek
Obiad
16.05.2016 12:40
bardzo wiosenny obiad: zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą

Tutaj znajdziesz przepisu na domową pastę curry, a tutaj mój sposób na domowe mleko kokosowe. zielone curry ze szparagami, groszkiem i ciecierzycą Drukuj na 2-3 porcje Co potrzeba (szklanka= 250 ml, łyżeczka, łyżka płaska, chyba że jest napisane inaczej) pół pęczka szparagów ok. 200 g groszku cukrowego (lub szklanka zwykłego, łuskanego groszku) 400 ml mleczka kokosowego 200 ml delikatnego bulionu 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 250 g) 2 łyżki sosu rybnego (lub więcej wg uznania) 1-2 łyżki zielonej pasty curry (lub 3-4 domowej, wg mojego przepisu, link powyżej) w przypadku pasty kupnej dodatkowo, opcjonalnie: imbir, czosnek, liście limonki, trawa cytrynowa, kolendra limonka, zielona cebulka do podania Przygotowanie Szparagi opłukać, odłamać stwardniałe końcówki i pokroić na 2-3 części. Wystarczy trochę warzyw, ewentualnie mięso bądź ryba, mleczko kokosowe, trochę bulionu, sos rybny oraz wspomniana pasta i po 15-20 minutach mamy pyszne, aromatyczne zielone curry, które najlepiej smakuje w towarzystwie ryżu. Mleczko kupne jest gęstsze niż domowe, w przypadku domowego można trochę zagęścić np. mąką z tapioki lub pszenną (łyżeczka-dwie). Jest to naprawdę nieskomplikowane, wystarczy kilka składników, które można znaleźć w lepszych delikatesach lub w internecie i blender. A gdy nadchodzi maj, a wraz z nim szparagi i młody groszek cukrowy, zielone curry robię w wersji najbardziej zielonej chyba z możliwych ???????? Przejdź prosto do przepisu Pastę curry można kupić w praktycznie każdym sklepie i nawet skład zazwyczaj nie odstrasza. Uwaga a propos groszku cukrowego: nie jest to zwykły młody groszek, a odmiana, którą można jeść razem ze strąkami i jest wyjątkowo słodka, skąd nazwa. Jeśli pasta jest kupna, można dodać 1-2 ząbki czosnku, kawałek startego imbiru, kilka liści limonki, jeśli akurat macie. Sięgam po nie bardzo często, szczególnie wtedy, kiedy nie mam czasu i pomysłu na obiad, bo dodać do niego można prawie wszystko. Zielone curry to tradycyjne danie kuchni tajskiej, które za sprawą kolendry, imbiru i trawy cytrynowej jest bardzo aromatyczne i po prostu przepyszne. Dodać bulion, ciecierzycę, dolne części szparagów, sos rybny, opcjonalnie trochę soku z limonki i soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://zielonysrodek.pl/zielone-curry-ze-szparagami-przepis/