Czas przygotowania: 100 minut Składniki: - 280 g mąki z ciecierzycy (besan) - 550 ml wody - 3/4 łyżeczki soli morskiej - 3 łyżki oliwy + oliwa do posmarowania formy - 1 czerwona cebula - 1 łyżeczka suszonego tymianku - gruba sól morska - świeżo zmielony pieprz - ziarenka granatu Wykonanie: Do miski wlewamy wodę i po trochu wsypujemy mąkę, cały czas mieszając ją trzepaczką. Jakiś czas temu podawałam przepis na mąkę z ciecierzycy (besan), dziś zapraszam na pyszne włoskie placki przygotowane właśnie z tego rodzaju mąki. Gdy placek lekko przestygnie kroimy go na części i podajemy. Gdy placek lekko przestygnie kroimy go na części i podajemy. Socca, farinata, czyli włoski placek z ciecierzycy Mój placek wyszedł nieco grubszy, więc jeśli wolicie cieńsze placki, upieczcie go w większej formie. Po wyjęciu z piekarnika placek posypujemy grubą solą i pieprzem.