Zupa z botwinki

Dominika
Zupy
15.05.2016 20:13
Zupa z botwinki

Składniki Ilość: ok. 7 porcji 3 pęczki botwinki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 300 g obranych ziemniaków 3 l bulionu mięsnego lub warzywnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka cytryny 1 łyżka octu ok. 1/3 pęczka pietruszki ok. 1/3 pęczka koperku 2 - 3 łyżki śmietany 12 % sól, pieprz do smaku W tamtym roku dodałam przepis na sałatkę z botwinką, a w tym wiedziałam, że w końcu muszę podać chyba najbardziej popularny przepis z użyciem botwinki, czyli zupę z tego warzywa. Zupę rozlać na talerze, a na środek każdej porcji wykładać po jajku pokrojonym w ćwiartkę, porcji ugotowanych ziemniaków oraz dodatkowo obficie posypać zupę koperkiem i pietruszką. W tym celu należy dodać kilka łyżek zupy do śmietany, po dodaniu każdej mieszając, a następnie przelać śmietanę do garnka z zupą i wymieszać. Dodatkowo Ugotowane na twardo jajka Przygotowanie Marchew, pietruszkę i buraczki obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Po tym czasie dodać posiekane liście botwinki, cukier, sól, pieprz i gotować zupę około 10 minut. Dawno na blogu nie było żadnej zupy, co dziwne, bo u mnie w domu jada się je dość często.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/zupa-z-botwinki/