Składniki Ilość: 2 miski, takie jak na zdjęciu 2 cukinie (ok. 800 g) 5 czerwonych papryk 3 szalotki 6 oliwek zielonych 6 łyżek soku z cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 szczypty chili 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku szczypiorek Przygotowanie Papryki i cukinie dokładnie umyć. Pasta z pieczonych warzyw na chleb, która może zaciekawić między innymi osoby będące na diecie, ze względu na małą ilość kalorii. Obtoczyć je w oleju, wstawić do piekarnika nagrzanego na 180⁰C i piec pod przykrywką lub folią aluminiową przez ok. 1 godzinę lub do miękkości. Każdą paprykę pokroić na 4 części, a cukinie na grube plastry. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz przyozdobić posiekanym szczypiorkiem.