SKŁADNIKI: 200 g marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 600 g filetu z łososia (najlepiej atlantyckiego) 200 g śmietanki 12 % łyżka soku z cytryny przyprawa do ryb sól, pieprz biały, cukier – do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w kostkę. 2. Przepis na tą pyszną zupę z łososia dostałam kilka lat temu od szefa kuchni w naszej szkolnej stołówki, Mariusza, który jest nieocenioną skarbnicą pomysłów na proste i smaczne dania. Od tamtego czasu danie to pojawia się na naszych stołach z okazji Bożego Narodzenia, albo jako szybki piątkowy obiad i pomysł na zaserwowanie rodzinie ryby. Hartujemy śmietankę wlewając do niej odrobinę wywaru, dokładnie mieszamy i wlewamy śmietankę do zupy (zupy z dodaną śmietanką nie doprowadzamy już do wrzenia). Z warzyw przygotowujemy wywar, wrzucając je do zimnej wody i gotując przez około 20-30 minut.