Domowy ser żółty

Jolanta
Przekąski
06.05.2016 6:16
Domowy ser żółty

Domowe sery robię regularnie na różne sposoby, przepisy na sery znajdziecie poniżej: Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Domowy ser żółty z twarogu, jest bardzo prosty do przygotowania, wyglądem przypomina trochę ser salami, albo ser Liliput, a jego smak zależy od ilości soli i dodatków smakowych. Ser żółty przeważnie przygotowuję bez dodatków, ale myślę, że kolejny przygotuję z czarnuszką, Was zachęcam do wykorzystania ulubionych ziół czy przypraw, bo z dodatkami będzie smakował zupełnie inaczej. Swój pierwszy ser żółty zrobiłam bardzo dawno temu, przepis mam od babci podobnie jak inne przepisy na sery. Następnego dnia możemy go kroić nożem, wykorzystujemy domowy ser żółty do kanapek lub na milion sposobów 😉 Następnie wsypujemy sodę, w tym momencie zwiększa się objętość sera, po czym za chwilę ser opada, ale widać w nim małe dziury. Składniki: ½ kg sera białego półtłustego (twaróg) 400ml mleka 3,2% 50 g masła 1 żółtko ½ łyżeczki sody sól do smaku Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem i przekładamy do garnka. Gdy ser przestygnie wstawiamy ser na noc do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/wyroby-domowe/domowy-ser-zolty/