Kasza pęczak: - ½ szklanki pęczaku - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka masła klarowanego - szczypta soli Składniki: - 1 łyżka masła klarowanego - 1 czerwona cebuli - 3 ząbki czosnku - biała część pora (ok. 10 cm kawałek) - 4 – 5 bulw topinamburu - 1 mała pietruszka - ½ małej cukinii - garść prażonych, posiekanych orzechów włoskich - 2 – 3 łyżki soku z cytryny - szczypta domowego pieprzu ziołowego - szczypta estragon - szczypta cząbru - sól - 1 łyżka jasnego sosu sojowego Jeśli jesteście ciekawi co jeszcze można przygotować z topinamburu, koniecznie zajrzyjcie na bloga, najdziecie przepis na topinambur z piekarnika oraz na puree z topinamburu. Smacznego:- ) |Pęczak z topinamburem| |Pęczak z topinamburem| |Pęczak z topinamburem| przepis dla wszystkich miłośników kasz – pęczak z topinamburem, pietruszka i cukinią. Danie z patelni, które szybko przygotujecie na obiad lub kolację. Dodać pokrojony w kostkę topinambur, pietruszkę oraz zioła: estragon, cząber, pieprz ziołowy, całość dusić aż warzywa zmiękną. Gotować na małym ogniu , aż cały płyn zostanie wchłonięty (około 20 – 25 minut).