Składniki 500 g szynki bez kości (może być karkówka, łopatka) 1 brokuł 1 cebula 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 pietruszka kawałek selera 1 gałązka selera naciowego 7-8 pieczarek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2,5 szklanki wody sól pieprz 1 liść laurowy słodka papryka ostra papryka 2 łyżki masła klarowanego Masło roztopić w rondlu i przyrumienić na nim mięso pokrojone w kostkę i oprószone solą i pieprzem .Dodać Wszystko zalać wodą, dodać pokrojony, paprykę, seler naciowy, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Marchewkę, pietruszkę, seler, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa.