Panzanella. Toskańska sałatka z chelba i pomidorów

Jolanta
Sałatki
22.04.2016 9:36
Panzanella. Toskańska sałatka z chelba i pomidorów

Panzanella (toskańska sałatka pomidorowa z chlebem): kawałek bagietki dojrzałe pomidorki czerwone i żółte sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżka drobnych kaparów 1 mała biała cebula, obrana i bardzo drobno pokrojona kawałek marynowanej czerwonej papryki, osuszonej i posiekanej 1 łyżka jabłkowego octu 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek extra virgin świeża bazylia Odsączamy kapary z zalewy i dodajemy do pomidorków razem z posiekaną cebulką, papryką, podsmażoną bagietką ( można dodać anchois ). Trochę ją po swojemu zmodyfikowałam, pominęłam dodatek filetów anchois, ciabattę zamieniłam na bagietkę, zmniejszyłam ilość kaparów, zamiast octu winnego wykorzystałam ocet jabłkowy. Kiedy zobaczyłam, że J. Oliver dodał na swoim blogu przepis na polską mizerię, przy okazji przejrzałam kilka innych jego przepisów. Ta sałatka to idealne rozwiązanie na wykorzystanie czerstwego pieczywa i moich dojrzewających na balkonie kolorowych pomidorków. Sałatkę Panzanella podajemy do mięsa z grilla np. grillowanej karkówki, grillowanego faszerowanego kurczaka lub pieczonego kurczaka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/salatki/panzanella-toskanska-salatka-pomidorowa-chlebem/