Składniki na 3 porcje: 400 g dyni z pestkami bezłuskowymi (waga po obraniu i usunięciu pestek 5 plastrów wędzonego sera salami 1 ziemniak 15 ml śmietany 30% 250 ml rosołu lub bulionu Sól ziołowa, pieprz 2 szczypty chili 2 szczypty kurkumy szczypta imbiru 1 łyżeczka cukru 1 łyżka masła 2 łyżki pestek z dyni uprażonych na suchej patelni Dynię wydrążamy, usuwamy pestki, miąższ kroimy na małe kawałki. Teraz polecam Pikantny Krem z dyni z serem wędzonym, to kolejny mój pomysł na pyszną sezonową zupę krem, gładką, aksamitną, idealną w smaku, z lekką nutą pikanterii za sprawą chili i imbiru. Do tego ta dynia ma bezłuskowe pestki, można je jeść bezpośrednio po wyciągnięciu z dyni, ale jeszcze lepsze są uprażone na patelni. Gdy dostałam od kolegi z pracy dynię, wiedziałam, że przygotuję z niej zupę krem. Niedawno na blogu pokazywałam Wam przepis na pyszną zupę krem z kukurydzy.