Kluski śląskie

Dominika
Obiad
28.10.2015 19:07
Kluski śląskie

Zimne ziemniaki uklepać w misce, tak aby ich powierzchnia była prosta i równa, po czym podzielić je nożem na 4 równe części. Jedną ćwiartkę masy wyjąć, a w zamian dać mąkę ziemniaczaną, tyle aby jej powierzchnia była na równi z powierzchnią ziemniaków. Ostatnim razem jadłam je przygotowane przez babcię i po długim czasie znów naszła mnie na nie ochota. Składniki Ilość: ok. 40 klusek śląskich 1 kg ugotowanych ziemniaków mąka ziemniaczana (u mnie ok. 200 g) 1 jajko sól Przygotowanie Gotować na słabym ogniu, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię, przez około 2 minuty. Tradycyjnie z dziurką w środku, która pełni rolę swego rodzaju zbiorniczka na sos. W zależności od tego, ile użyto ziemniaków, tyle dodaje się mąki ziemniaczanej. Ostatnio robię głównie pieczone ziemniaczki, jednak przyszedł mi smak na takie właśnie kluski. Dokładna ilość mąki ziemniaczanej nie jest podana, bo robi się to wszystko proporcjonalnie. W garnku zagotować osoloną wodę i po kolej wrzucać do niej kluski.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/kluski-slaskie/