ciasto marchwiowe z kremem

Jolanta
Ciasta
20.04.2016 12:53
ciasto marchwiowe z kremem

🙂 Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 5 jajek 1 szklanka jasnego brązowego cukru 2/3 szklanki oleju 2 szklanki marchewki startej na średnich oczkach 1/2 szklanki soku z marchwi Krem: 1 i 1/2 kostki masła 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 l mleka 1 cytryna lub u mnie ze względu na jaj brak pół słoiczka kwaśnego dżemu Polewa: 1 budyń waniliowy bez cukru 1 galaretka pomarańczowa 500 ml soku marchewkowego Ciasto: 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy z sodą z cynamonem. Krem: Gotujemy klasyczny budyń tylko z 3/4 l mleka na koniec dodajemy ewentualnie sok z cytryny.. Z Wikipedii Ciasto marchewkowe (z ang. carrot cake) – słodki placek z tartą marchewką, szczególnie popularny w krajach anglosaskich. W polskiej kuchni w jednym z popularnych przepisów na piernik głównym składnikiem jest tarta marchew. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodajemy na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki i sok marchwiowy.. Kiedy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy do niego galaretkę w proszku, mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Po ostygnięciu kroimy w poziomie na pół gdzie jedną cześć ciasta wkładamy z powrotem do blaszki. Ciepłą plewę ale lekko przestudzoną wylewamy na wierzch ciasta i odstawić na parę godzin, aż polewa stężeje. Masło ucieramy na gładkie aż zacznie strzelać’ dodajemy po łyżce budyniu.. Jajka rozdzielamy i białka ubijamy na sztywno dodajemy po jednym jajku i po trochę cukru.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.ugotujmycos.pl/ciasto-marchwiowe-z-kremem/