Zachęcam do wypróbowania moich przepisów na dodatki do pieczywa: - Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili - Gremolata - Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili - Oliwki marynowane w oregano i majeranku - Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami - Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia - Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi - Pesto z pieczonej dyni - Ricotta z dymką i rzodkiewką Podpłomyki Składniki: - 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu - szczypta soli - woda ciepła Przygotowanie: - Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować. Do tego rodzaju pieczywa z patelni świetnie pasują pasty warzywne, ale i wszelkiego rodzaju gulasze, curry czy inne potrawki warzywne i mięsne, w których możemy zamaczać pieczywo lub zebrać nim resztki z talerza, tak,jak robią to Włosi. Podpłomyki to wersja szybkiego pieczywa z patelni, wystarczy mąka, woda i szczypta soli, a za kilka chwil możemy mieć gorące placuszki, które już bez dodatków smakują wybornie. - Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki.