Tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku

Dominika
Ciasta
18.04.2016 19:25
Tort urodzinowy z kremem z masła orzechowego i kajmaku

A teraz zapraszam z tej okazji na przepis na torcik :) Składniki Ilość: Tort o średnicy 27 cm Biszkopt 7 jajek 220 g drobnego cukru 165 g mąki pszennej 65 g mąki ziemniaczanej Krem z masła orzechowego i kajmaku 300 g masła orzechowego (użyłam domowego, gładkiego masła z tego przepisu) 350 g kajmaku 1 kg serka mascarpone Ganache 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietany kremówki Do nasączania 30 ml spirytusu 50 ml soku z porzeczek 70 ml wody Przepis na sam biszkopt pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com, jednak lekko go zmodyfikowałam, aby pasował do wielkości mojej tortownicy Wartość odżywcza 1 porcja = 1/20 tortu urodzinowego z kremem z masła orzechowego i kajmaku Nie wiedziałam, że blogowanie będzie sprawiało mi aż tyle radości i że z dnia na dzień będzie mnie tu odwiedzało coraz więcej osób. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu, który ponownie nasączamy, na niego wykładamy pozostały dżem oraz równo rozkładamy krem z masła orzechowego i kajmaku. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości około 30 cm. Białka oddzielić od żółtek oraz ubić na sztywną pianę, a następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, ubijając masę mikserem po każdym dodaniu. Dodatkowo 300 g dżemu kwaśnego (u mnie porzeczkowy) 8 pralinek Ferrero Rocher 4 biszkopty pokruszone 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Dzięki Wam blogowanie, gotowanie oraz robienie zdjęć kulinarnych sprawia mi jeszcze więcej radości i z każdym dniem mam ochotę się bardziej rozwijać! W małym rondelku doprowadzić do wrzenia kremówkę, zdjąć ją z palnika i dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Choć czasem brakuje mi czasu lub pomysłów oraz siły do gotowania, szybko to przemija i zawsze wracam do Was z nowymi przepisami. Gdy już wszystkie znajdą się w środku, odłożyć mikser i przy pomocy drewnianej szpatułki dokładnie, ale delikatnie wmieszać w masę przesiane mąki. Masę na biszkopt przelać do formy, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170⁰C i piec przez około 35 - 40 minut. Dziękuję zarówno stałym czytelnikom, którzy swoimi komentarzami sprawiają mi wiele radości, jak i tym, którzy tylko tu zaglądają w poszukiwaniu inspiracji. Na paterze położyć pierwszy blat biszkoptu i nasączyć go połową mieszanki ze spirytusem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lanika.pl/tort-urodzinowy-z-kremem-z-masla-orzechowego-i-kajmaku/