Panna Cotta przygotowałam dzięki życzliwości marki Garneczki.pl i marki Master Cook Handel Składniki: 400 ml śmietanki kremówki 36% 100 ml mleka 50 g cukru pudru 1 laska wanilii 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Sos truskawkowy: 200 g truskawek 1 łyżka cukru Wykonanie: Mus: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy 1 łyżką cukru i odstawiamy na 30 minut aż puszczą sok. Co powiesz na miseczki z tortilli, w których możesz podać sałatkę, kebab, dipy czy desery? Jest to deser na bazie śmietanki, cukru i wanilii. Mleko, śmietankę i cukier podgrzewamy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Mus przelewamy do naszych foremek posmarowanych olejem schładzamy w lodówce. Nasionka laski wanilii dodajemy do podgrzanego mleka i śmietanki. Gdy żelatyna napęcznieje, dodajemy ją do gorącego mleka i śmietanki.