Składniki: 1 camembert w drewnianym pudełku 3 bataty pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz (przepis na 2 porcje) Bataty obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w grube paski. Ser wkładamy do dolnej części drewnianego pudełka, całość zawijamy folią aluminiową i pieczemy około 10 minut w 200 stopniach, aż camembert się rozpuści. Z camemberta wycinamy górną skórkę, około 0,5 cm od rantu, wtedy mamy pewność, że ser nie wypłynie podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 30 minut w 200 stopniach. W przyszłym, świątecznym tygodniu, mięsów będzie jak mrówków, dlatego uzyskałam zgodę na taki niedzielny posiłek.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://kardamonowy.pl/pieczony-camembert-z-frytkami-z-batatow/