Składniki na ok. 60 sztuk: 250 ml soku z pomarańczy lub soku pomarańczowego z kartonu 50 g masła ok. 2 łyżki cukru brązowego w kostkach szczypta soli 250 g mąki pszennej szczypta sody 2 jajka olej do smażenia, cukier puder do obsypania W rondelku zagotowujemy sok pomarańczowy z masłem, kostkami cukru brązowego, oraz szczyptą soli, aż masło się roztopi a cukier rozpuści. Churros pomarańczowe podałam z sosem czekoladowym przygotowanym z czekolady, soku z pomarańczy i słodkiej śmietanki 30%. Churros przygotowałam podobnie jak gniazdka z sokiem z pomarańczy zamiast wody, można wykorzystać również sok pomarańczowy z kartonika. To kolejny przepis na blogu, którego podstawą jest ciasto parzone (uwielbiam mini ptysie z czekoladą), które smaży jest w głębokim tłuszczu jak gniazdka pomarańczowe, a następnie posypuje cukrem pudrem. Podajemy z sosem czekoladowym przygotowanym ze 100 g gorzkiej czekolady, 50 ml słodkiej śmietanki i 50 ml soku pomarańczowego. Ciasto powinno być gęste, a jednocześnie gładkie i błyszczące Do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki przekładamy ciasto. Churros podawane jest samodzielnie lub z dodatkiem sosu czekoladowego i wtedy nazywa się chocolate con churros.. Churros (Churro a także: porras, calentitos, papitas, kat. xurro) to tradycyjny wypiek hiszpański w formie długiego pręta o przekroju w kształcie gwiazdki.