Składniki ciasto 2 szkl mąki 50 g miękkiego masła 1/3 łyżeczki soli woda ( w zależności od mąki około 1/2 do 3/4 szkl) farsz warzywny 3/4 szkl mrożonej marchewki z groszkiem kilka różyczek kalafiora ( mrożony lub świeży) 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku imbir mielony kminek sól pieprz czarny farsz z serem 250 g sera Capreggio lub białego chudego 2 żółtka bazylia ( ok. 1/3 łyżeczki) kminek ( ok. 1/4 łyżeczki) papryka słodka w proszku sól pieprz ziołowy 1. Ze względu na dzieci przygotowałam je w piekarniku a nie na patelni, z dwoma rodzajami farszu. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy miękką marchewkę z groszkiem i kalafiorem. Mieszamy z żółtkami, bazylią, kminkiem ( mielonym lub całym), solą, papryką i ziołowym pieprzem. Podałam z dwoma wiosennymi dipami ( pikantnym i łagodnym). Podajemy z dipami, najlepiej dwoma: łagodnym i pikantnym. Smażone lub pieczone pierogi z warzywnym farszem. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy około 10- 15 cm. 5. Samosy pieczemy około 25 minut w 200 stopniach do delikatnego zrumienienia. Tak samo robimy z resztą ciasta.