Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Czekoladowy spód: 50 g masła 100 g cukru 3 łyżki mleka 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 30 g czekolady 50 g mąki pszennej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 jajko Kawowa masa: 100 g białej czekolady 180 ml śmietanki kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki żelatyny kakao do posypania ciasta Wykonanie: W małym garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mleko i 60 g cukru, mieszamy. Do wystudzonej czekolady dodajemy 2 łyżki mascarpone i mieszamy, po czym dodajemy pozostały serek. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Gotowa masę wykładamy na ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej sześć godzin. Kawę rozpuszczamy w dwóch łyżkach gorącej wody i wlewamy do garnuszka z masłem. Powoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Jajko ucieramy z pozostałym cukrem, dodajemy do niego mieszankę kawową i miksujemy. Na koniec przesiewamy do ciasta mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do przestudzonej żelatyny, żeby ją zahartować, dodajemy 2 łyżeczki masy.