Szaszłyki z indyka i ananasa

Pati
Obiad
06.04.2016 14:53
Szaszłyki z indyka i ananasa

Szaszłyki z indyka i ananasa Składniki: 400 dag piersi z indyka połowa świeżego ananasa Na marynatę: łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka przyprawy do kurczaka 1/2 łyżeczki papryki ostrej ok. 1/3 łyżeczki kurkumy ok. 1/4 łyżeczki chili w proszku łyżka oliwy z oliwek lub oleju sól pieprz Szaszłyki smażmy na złoty kolor z każdej strony, czas zależy od grubości mięsa i sposobu smażenia (na grillu – ok. 30 min., na patelni grillowej – ok. 15 min). Na namoczone patyczki nabijamy mięso, ok. 1 cm od końca, składamy pasek i znów nabijamy na patyczek, i tak dalej, aż z indyka powstanie taki ściśle nabity zygzak, gdzieniegdzie pomiędzy mięsem nabijamy kawałki ananasa. Są lekkie, szybkie w przygotowaniu i na pewno będą stanowić pyszny dodatek do tradycyjnych dań z grilla. W tym celu wkładamy je do miski z wodą, dzięki temu nie będą się nam przypalać. Pierś z indyka myjemy i czyścimy z błon. Ja podałam swoje szaszłyki z sosem sweet chilli i dipem miętowym. Mięso z indyka oczywiście możemy zastąpić kurczakiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://patigotuje.pl/dania-glowne/szaszlyki-z-indyka-i-ananasa/