arta z rabarbarem

Agata
Ciasta
05.04.2016 12:46
arta z rabarbarem

Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: - 200 g mąki pszennej - 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 100 g cukru pudru - 2 żółtka - starta skórka z 1 cytryny - szczypta soli - 3 jajka - 70 g cukru - 375 ml mleka - 30 g mąki kukurydzianej - 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej - 3 łodyżki rabarbaru - 2 łyżki cukru - 125 ml wody - 75 g cukru Wykonanie: Do malaksera wkładamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na bok i raz na jakiś czas mieszamy, aby na wierzchu kremu nie utworzył się kożuch. Tarta z rabarbarem Tarta na kruchym cieście wypełniona kremem budyniowym i cienkimi plasterkami rabarbaru to idealne ciasto na wiosenny podwieczorek. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Na blogu znajdziecie też inne przepisy z rabarbarem w roli głównej: Tarta z rabarbarem Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru. Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki kremu budyniowego, przy pomocy rózgi dokładnie wszystko mieszamy, stawiamy na ogniu i podgrzewamy cały czas mieszając. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/05/tarta-z-rabarbarem.html