Klopsiki w sosie pomidorowym

Jacek
Obiad
03.04.2016 13:45
Klopsiki w sosie pomidorowym

Klopsiki w sosie pomidorowym Składniki: 500 g mięsa mielonego 1-2 kajzerki (mogą być czerstwe lub suche) 1 średnia cebula 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2-3 szczypty pieprzu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku (niekoniecznie) 1 łyżeczka czosnku granulowanego (niekoniecznie) mąka pszenna do obtoczenia klopsików 2 łyżki oleju Kajzerki włożyć do miski, zalać zimną wodą, kiedy namiękną dokładnie odcisnąć. Przygotowanie sosu: 1,5 litra zimnej wody 1 i 1/2 kostki rosołowej 2-3 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego lub 2 rozgniecione ząbki świeżego 1/2 średniej cebuli Do garnka pojemności ok. 2,5 litra wlać 1,5 litra zimnej wody. Dodać 1 i 1/2 kostki rosołowej, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, czosnek i połówkę cebuli. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i obsmażyć partiami klopsiki z każdej strony. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, lekko zarumienić na oleju. Od czasu zagotowania, gotować 15 minut na małym ogniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniajackaplacka.blogspot.com/2016/04/klopsiki-w-sosie-pomidorowym.html