Klops z jajkiem w cieście francuskim

Małgorzata
Wielkanoc
26.03.2016 11:14
Klops z jajkiem w cieście francuskim

Składniki

1 kg mielonego mięsa wieprzowego

1 duża cebula

1 czerstwa bułka

150 ml mleka

2 ząbki czosnku

2 jajka

2 łyżeczki tymianku

1 łyżeczka majeranku

2 łyżeczki czubricy czerwonej

2 łyżeczki musztardy

pieprz czarny

sól

Dodatkowo:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

3 jajka ugotowane na twardo

1 łyżka mąki

Przepis

Bułkę namaczamy w mleku, po czym dokładnie odciskamy ją w dłoniach z nadmiaru mleka. Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso mielimy w maszynce razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie połowę mięsa wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 60 minut. W trakcie pieczenia jeśli zachodzi taka potrzeba możemy klops przykryć papierem do pieczenia, jeśli zbyt szybko się rumieni.