Składniki
1 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 duża cebula
1 czerstwa bułka
150 ml mleka
2 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżeczki tymianku
1 łyżeczka majeranku
2 łyżeczki czubricy czerwonej
2 łyżeczki musztardy
pieprz czarny
sól
Dodatkowo:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka mąki
Przepis
Bułkę namaczamy w mleku, po czym dokładnie odciskamy ją w dłoniach z nadmiaru mleka. Cebulę obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Mięso mielimy w maszynce razem z bułką i cebulą. Do mięsa dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Następnie połowę mięsa wykładamy na blat, układamy na nim wzdłuż ugotowane jajka obtoczone wcześniej w mące. Przykrywamy drugą porcją mięsa i formujemy zgrabny rulon. Tak przygotowane mięso owijamy ciasno ciastem francuskim. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około 60 minut. W trakcie pieczenia jeśli zachodzi taka potrzeba możemy klops przykryć papierem do pieczenia, jeśli zbyt szybko się rumieni.