Babka cytrynowa z polewą czekoladową

Agata
Wielkanoc
24.03.2016 13:46
Babka cytrynowa z polewą czekoladową

Czas przygotowania: 70 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła starta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady 2-3 łyżki masła Wykonanie: Piekłam już babkę majonezową, więc dzisiaj kolej na bardzo prostą babkę, tym razem cytrynową. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia i dodajemy rozpuszczone masło cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Moją udekorowałam polewą czekoladową, ale to już od Was zależy czym będziecie chcieli ją wykończyć. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/04/babka-cytrynowa.html