SKŁADNIKI tuzin jajek przepiórczych 1 jajko kurze 1 żółtko do posmarowania 400 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 50 ml ciepłego mleka 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1 pomarańczy (50 ml) skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Układamy je na papierze do pieczenia, wciskamy w nie jajka przepiórcze i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. na temat słynnego na południu Hiszpanii ciasta drożdżowego zapiekanego z jajkami ugotowanymi na twardo. Ze świeżych drożdży przygotowujemy zaczyn: rozpuszczamy je w letnim mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Bułeczki postanowiłem jednak upiec dla odmiany na słono, nie zapominając o obowiązkowym dodatku w postaci pomarańczy. Wielkanocne bułeczki drożdżowe z rozmarynem, pomarańczą, czarnuszką i jajkami przepiórczymi Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) W tym czasie gotujemy na twardo jajka przepiórcze, a następnie odstawiamy je do wystudzenia. Z każdej z nich formujemy wybrany kształt, np. wianki, ślimaczki, czy zawijasy w kształcie litery s. Po 10 minutach wyciągamy ciasto na oprószony mąką blat i zagniatamy ręcznie przez kolejne kilka minut. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Bułeczki posypujemy czarnuszką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200ºC na 20-25 minut, aż staną się złote. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wlewamy zaczyn, sok pomarańczowy oraz rozpuszczone i przestudzone masło, wbijamy jajko i dodajemy posiekany rozmaryn oraz skórkę pomarańczową.