- Czas gotowania: 10 min
- Czas przygotowania: 240 min
Składniki
Jedno jajko (2 nafaszerowane połówki) to:
WW = 0,13, WBT = 1,02, węglowodany = 1,32g, błonnik = 0,03, białko = 9,38g, tłuszcz = 7,03g
Suma wymienników (WM) = 1,33, w tym procent WBT = 89
½ litra czystego barszczu czerwonego lub zakwasu z buraków
6 jaj (420g) ugotowanych na twardo od szczęśliwych kur :-)
3 łyżki (80g) jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól morska lub różowa (himalajska)
pieprz biały lub czarny, najlepiej świeżo zmielony
Przepis
Jajka obrać, włożyć do miseczki i zalać barszczem lub zakwasem, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Jajka wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na pół.
Do osobnej miseczki wyjąć delikatnie żółtka, dodać jogurt, szczypiorek (zostawić ½ łyżki do posypania gotowych jajek), sól, pieprz – wymieszać.
Każdą połówkę jajka nafaszerować masą żółtkową, posypać pozostałym szczypiorkiem.
Porady
1. Jeżeli kupicie zakwas lub barszcz zwracajcie uwagę na skład, pomijajcie te, które zawierają cukier.
2. Do zamarynowania jajek możecie wykorzystać domowy barszcz czerwony (jego również nie dosładzajcie).