Jajka marynowane w burakach

Anna

Wielkanoc

March 23, 2016, 3:52 p.m.

Jajka marynowane w burakach

Składniki

Jedno jajko (2 nafaszerowane połówki) to:

WW = 0,13, WBT = 1,02, węglowodany = 1,32g, błonnik = 0,03, białko = 9,38g, tłuszcz = 7,03g

Suma wymienników (WM) = 1,33, w tym procent WBT = 89

½ litra czystego barszczu czerwonego lub zakwasu z buraków

6 jaj (420g) ugotowanych na twardo od szczęśliwych kur :-)

3 łyżki (80g) jogurtu naturalnego typu greckiego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól morska lub różowa (himalajska)

pieprz biały lub czarny, najlepiej świeżo zmielony

Przepis

Jajka obrać, włożyć do miseczki i zalać barszczem lub zakwasem, przykryć folią i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Jajka wyjąć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na pół.

Do osobnej miseczki wyjąć delikatnie żółtka, dodać jogurt, szczypiorek (zostawić ½ łyżki do posypania gotowych jajek), sól, pieprz – wymieszać.

Każdą połówkę jajka nafaszerować masą żółtkową, posypać pozostałym szczypiorkiem.

Porady

1. Jeżeli kupicie zakwas lub barszcz zwracajcie uwagę na skład, pomijajcie te, które zawierają cukier.

2. Do zamarynowania jajek możecie wykorzystać domowy barszcz czerwony (jego również nie dosładzajcie).