Kurze udka – 1 kilogram (bez kości) szynka – 1 kg (chuda) łopatka – 3 kilogramy jelita przyprawy – wedle uznania Jak zrobić białą kiełbasę? Naturalne jelita kupicie bez problemu. A ponieważ u nas w domu robi się ją samodzielnie – żeby była smaczniejsza, i bardziej fit, to podzielę się z Wami naszym domowym przepisem. Wkładamy je do miseczki i zalewamy ciepłą, aczkolwiek nie gorącą wodą po to, by wypłukać je dokładnie z grubej warstwy soli, która konserwuje. Wprawdzie ja już o Wielkanocy nie pamiętam, ale przecież domowa biała kiełbasa, to gratka dla smakoszy nie tylko świąteczna. Wszystko dokładnie mieszamy i.. po pół godziny wyrabiania (mniej więcej) masa jest gotowa do ładowania jej w jelita. Kawałki mają być takie, żeby bez problemu można było je wrzucić do maszynki. Ja zrezygnowałam zupełnie z boczku na rzecz udek z kurczaka, obranych, i pozbawionych skóry . Jeżeli dodajecie też np boczek, zmielcie go na sicie o oczkach 4 mm. Pora na przyprawy – nie żałujcie ich. Teraz albo mrozimy surową białą kiełbasę, albo ją parzymy. Domowa biała kiełbasa – czego potrzebujemy? chude mięso . Niech się teraz parzy, pod przykryciem to wszystko przez pół godziny. Pamiętajcie o nich, zanim zabierzecie się za robienie Waszej domowej kiełbasy. Słodźcie pół litra wody – w lodówce. Domowa biała kiełbasa bez czosnku to jakaś pomyłka. U mnie trochę soli (100 gram) i duuuuużo majeranku i czosnku. Flaki nakładamy na maszynkę masarską i faszerujemy je mięsnym farszem.