Kulejba chrzanowa

Dagmara
Wielkanoc
21.03.2016 0:14
Kulejba chrzanowa

Składniki: 300 g wędzonego boczku w jednym kawałku 2 łyżki masła 1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę 1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę 1 mały por, pokrojony w kostkę kawałek selera,pokrojony w kostkę 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 5 łyżek tartego chrzanu 2 łyżeczki majeranku 100 ml białego wina sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo śmietanka 18% natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Boczek wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. 3. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż zarumieni się ze wszystkich stron. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler i czosnek. 4. Krem podajemy ze śmietaną, jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem, całość posypujemy natką pietruszki. Po tym czasie wyławiamy część warzyw, resztę miksujemy na gładki krem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/03/kulejba-chrzanowa.html