Składniki na 15 szt 500 g maki pszennej 2 jajka 15 g suchych drożdży 1/4 szklanki cukru (dałam 1/2 szklanki) 250 ml mleka 70 g rozpuszczonego masła 1/2 łyżeczki soli dodatkowo do posmarowania 1 jajko 2 łyżki mleka Po tym czasie podzielić ciasto na porcję po 70 g (wyszło 15 porcji) i z każdej odkroić 10 g. Z większej części uformować wałeczek o długości 32 cm, a z małej kulkę, którą ułożyć na środku paseczka. Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Lukier 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki soku cytrynowego Wszystko razem utrzeć Mąkę przesiać do miski, dodać suche drożdże, sól, cukier. Musi leżeć na stolnicy, a nie na wałeczku. Jak się ma w domu takich łasuchów jak moje dzieciaki i mąż to trzeba piec z podwójnej porcji. Mleko ciepłe, ale nie gorące rozbełtać z jajkami i roztopionym masłem. Ułożyć zające na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i poczekać aż wyrosną.