Składniki
5 jajek
1 mała puszka kukurydzy
1 mała puszka z groszku
100 g dobrej, wiejskiej szynki
5 średnich ogórków konserwowych
1 pęczek szczypiorku
1,5 łyżki chrzanu *
3 łyżki majonezu
pieprz czarny
sól
Przepis
Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej brzydkiej, szarej otoczki. Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.
* można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań. Należy jednak pamiętać, że gdy sałatka się przegryzie ma bardziej intensywny smak.