Sałatka jajeczna z chrzanem

Małgorzata
Wielkanoc
19.03.2016 20:11
Sałatka jajeczna z chrzanem

Składniki

5 jajek

1 mała puszka kukurydzy

1 mała puszka z groszku

100 g dobrej, wiejskiej szynki

5 średnich ogórków konserwowych

1 pęczek szczypiorku

1,5 łyżki chrzanu *

3 łyżki majonezu

pieprz czarny

sól

Przepis

Jajka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy gaz i pozostawiamy jajka we wrzątku na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą i odstawiamy do wystudzenia. Jest to świetny sposób na gotowanie jajek na twardo. Jajka gotowane w ten sposób, nie mają wokół żółtka tej brzydkiej, szarej otoczki. Wystudzone jajka kroimy w większą kostkę. W taką samą kostkę kroimy szynkę i ogórki konserwowe. Dodajemy kukurydzę i groszek odsączony z nadmiaru wody. Szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do sałatki. W kubeczku mieszamy majonez, chrzan, pieprz i sól. Dodajemy do sałatki i delikatnie łączymy z sałatką.

* można dodać więcej chrzanu, w zależności od upodobań. Należy jednak pamiętać, że gdy sałatka się przegryzie ma bardziej intensywny smak.