Gnocchi na bazie pieczonego buraka

Mateusz
Obiad
19.03.2016 15:32
Gnocchi na bazie pieczonego buraka

Przepis zainspirowany jednym z popularnych programów kulinarnych, lecz w trochę innej wersji Składniki: -> 2 buraki -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny -> 250g ziemniaków -> 1 jajko -> 75 g mąki -> 1 łyżka tartego parmezanu ( można pominąć) -> sól, pieprz, tymianek, -> garść orzechów włoskich -> jogurt naturalny Wykonanie: Nagrzewamy piekarnik do 180C i pieczemy buraka owiniętego w folię przez około godzinę. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji i z każdą przy pomocy dłoni rozwałkowujemy na niezbyt gruby rulon z którego kroimy gnocchi. W tym czasie gotujemy ziemniaki w mundurkach ( dzięki czemu wchłoną one mniejszą liczbę wody i zredukuje to ilość użytej mąki). Wykładamy na talerz polewamy jogurtem i posypujemy orzechami włoskimi, które wcześniej można podprażyć na suchej patelni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://jedzzdrowozyjzdrowofb.blogspot.com/2016/03/gnocchi-na-bazie-pieczonych-burakow-z.html