SKŁADNIKI : - 2 polędwiczki wieprzowe, jak największe - 10 suszonych śliwek - 1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina - sól, pieprz, papryka słodka do smaku - majeranek - plastry wędzonego boczku - 4 łyżki oleju DODATKOWO : - 250 g małych, twardych pieczarek - 2 łyżki oleju - 2 łyżki gęstej śmietany 18 % - sól, pieprz do smaku - szczypta ziół prowansalskich - koperek - odrobina żurawiny do sosu PRZYGOTOWANIE : - Śliwki zalewamy winem i pozostawiamy na kilka godzin aż namiękną. - Na patelni rozgrzewamy olej i podpiekamy polędwiczki z każdej strony na złoty kolor. - Na półmisek układamy porcję pieczarek, na to kładziemy plastry polędwiczek, dekorujemy żurawiną i koperkiem. - Polędwiczki przecinamy na pół, w każdej połówce robimy, w środku nacięcie nożem. Na koniec wsypujemy garść żurawiny, dodajemy śmietanę i pokrojony koperek, mieszamy, zagotowujemy sos i gotowe. - Przekładamy je do naczynia do zapiekania, wlewamy wino pozostałe po śliwkach i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 *C.