Ciasto : - 0,5 kg mąki - 250 ml ciepłego mleka - 40 g drożdży - 10 dag masła (roztopione) - 2 jajka - sól, cukier - 120 g cukru - 1 op. cukru waniliowego - 1 łyżeczka skórki z cytryny - truskawki (mogą być mrożone) Kruszonka: - 8 dag masła - 2/3 szkl. 3. Składniki na kruszonkę wyrobić, jeżeli masa jest za sucha dodać masła, jeżeli zbyt zbita - mąki i cukru pudru. cukru pudru 1. Do letniego mleka rozkruszyć drożdże, dodać 4 łyżki mąki i szczyptę cukru. 2. Rozczyn wymieszać z połową reszty mąki, jajkami, solą, cukrami, skórkę cytrynową, stopniowo dodawać masło i mleko. Kto z nas nie zajadał się nim pod wieloma postaciami, z jabłkami, śliwkami, brzoskwiniami. 4. Ciasto rozłożyć na blasze (jeżeli solidnie wyrośnie starczy na dwie). U mnie dzisiaj z truskawkami, znalezionymi w zamrażarce.