Nalewka pomarańczowa – składniki Świeże pomarańcze – około kilograma Sama skórka pomarańczowa – dodatkowo – około 200 gram Spirytus – litr Woda – 3 szklanki po 250 ml Cukier – 1 kilogram Przygotuj sobie słój – albo karafkę – i wlej najpierw wystudzony syrop, następnie owocowy sok i dopiero na sam koniec spirytus. Ja wybrałam ten drugi i moja nalewka pomarańczowa odstała swoje, ale jeżeli nie masz cierpliwości by czekać na swoją nalewkę przez kilka miesięcy, wypróbuj pierwszą opcję. Nalewka z pomarańczy – przygotowanie Szorujemy owoce – DOKŁADNIE. Ja lubię taką słodką, ale jest baaaardzo ciężka 😉 Będzie się wydzielała piana ale nie przejmuj się, wystarczy, że ją zbierzesz. Po tym czasie możesz już spróbować ale lepiej, żeby nalewka z pomarańczy leżała przynajmniej pół roku, albo i rok. Przygotowuję ją zatem tuż po świętach, dzięki czemu mogę kosztować jej smaku w świątecznej atmosferze – za rok. No i teraz znów odcedzanie, przelewanie do butelek i spowrotem na leżakowanie, ale tym razem PRZYNAJMNIEJ na trzy miesiące. Można je jednak wykonać na dwa sposoby – szybki ( i łatwy) oraz powolny (i trudniejszy). Skórkę pomarańczową zalewamy spirytusem i odstawiamy w jakieś ciemne i chłodne miejsce na jakieś 7 dni.