Składniki ok. 2 l wywaru z żeberek 1/2 białej kapusty 1 puszka krojonych pomidorów 1-2 kawałki kiełbasy śląskiej lub innej ( niekoniecznie) 1 mała cebula 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki majeranek natka pietruszki pęczak 1. Wywar pozostały po gotowaniu żeberek podgrzewamy z zielem angielskim i liściem laurowym. Na bazie wywaru pozostałego po ich gotowaniu powstała pyszna zupa. Lekki kapuśniaczek z dodatkiem pęczaku to idealna propozycja na jeszcze chłodne dni. 5. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na smalcu. Podajemy z osobno ugotowanym pęczakiem i świeżą natką pietruszki.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2016/03/10/kapusniak-z-peczakiem/