Składniki: ciasto naleśnikowe: - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody - 1 jajko - 1 łyżka oleju - szczypta soli - ok. 1 i 3/4 szklanki mąki farsz: - 300 g pora - 2 łyżki masła - 1 łyżka oleju - sól, świeżo mielony czarny pieprz ponadto: - opakowanie szynki parmeńskiej (80 g) - świeżo starty parmezan Na patelni teflonowej smażyć naleśniki (przed wylaniem pierwszej porcji patelnię posmarować ręcznikiem papierowym namoczonym w oleju). Równie dobrze smakuje też duszony, który z odrobiną masła zamienia się niemal w delikatny krem. Sposób wykonania: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolitą masę i odstawić na 20-30 minut. Na każdym naleśniku rozsmarować 1-2 łyżki duszonych porów. Bardzo lubię jego ostry, wyrazisty smak w surówkach, który dodatkowo świetnie podbija kwaśne jabłko. Smażyć chwilę na sporym ogniu, następnie zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić ok. 8 minut. Tą drugą postać wykorzystałam dziś jako bazę nadzienia do naleśników, a całość dopełniłam szynką parmeńską i wiórkami parmezanu.