Zapiekanka ziemniaczana z mięsem pieczonym

Beata
Zapiekanki
25.02.2016 0:31
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem pieczonym

Składniki 6 średnich ziemniaków 250 pieczarek około 300 g pieczonego mięsa (miałam pieczoną łopatkę) 1/2 puszki pomidorów 200 ml śmietany 1 por sól pieprz 2 łyżki masła klarowanego 50 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki (najlepiej na szatkownicy) Do naczynia żaroodpornego wyłożyć jedną cienką warstwę ziemniaków, warstwę pieczonego i pokruszonego mięsa, podsmażone pieczarki, ponownie cienką warstwę ziemniaków. Na drugiej patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim pora pokrojonego w plasterki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez pierwsze 30 minut pieczenia zapiekankę nakryć folią aluminiową, a następnie sprawdzić patyczkiem czy ziemniaki są miękkie. Śmietanę wymieszać w kubeczku z pomidorami, doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. A inne moje zapiekanki, których się uzbierało na blogu już bardzo dużo możecie znaleźć tutaj

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2016/02/zapiekanka-ziemniaczana-z-pieczonym.html