- 1 ½ szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta mielonego imbiru - ½ łyżeczki mielonego cynamonu - ¾ szklanki cukru - 2 średnie jajka - 50g roztopionego masła - ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego - skórka starta z 1 cytryny - 3 świeże figi Wykonanie: - w misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, odstawiamy - w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt oraz skórkę z cytryny, miksujemy - na koniec do masy dodajemy wymieszane suche składniki, całość mieszamy tyko do połączenia składników - ciasto przekładamy do formy keksowej (+/-10x29cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy w dwóch rzędach umyte i pokrojone w plasterki figi