Prosty przepis na Ozory w sosie koperkowym: składniki: 4 ozory wieprzowe 3 ziarna ziela angielskie 2 liście laurowe 1 marchew 1/2 selera 1 pietruszka 1 płaska łyżeczka soli sos: 150 ml gęstej śmietanki 30% 2 łyżki mąki 2 łyżki siekanego świeżego koperku + 1 łyżka koperku na sam koniec sól i biały pieprz do smaku Jeśli ktoś nigdy nie jadł ozorków niech zrobi pierwszy krok i pójdzie do restauracji gdzie je serwują i niech skosztuje z zamkniętymi oczami i delektuje się ich smakiem, ozorki jak są dobrze przygotowane rozpływają się w ustach, no i do tego podaje się do nich sosy, ja polecam sos koperkowy, chrzanowy, czy musztardowy. Kiedy woda zacznie się gotować, na powierzchni pojawią się szumowiny, które należy ściągnąć łyżką cedzakową (można też odlać wodę, wypłukać ozory, wlać świeżą wodę i ponownie zagotować) dodajemy marchewkę, seler i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy solą. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut, żeby smaki się połączyły, na koniec dodajemy resztę posiekanego koperku, mieszamy i już nie gotujemy. Ozory wraz z innymi podrobami: nerkami, wątróbką, płuckami, sercami czy żołądkami, to produkty, które albo się kocha, albo nienawidzi. Na blogu jest już przepis na ozory w sosie chrzanowym. Ozory to danie z gatunku tych, które nie każdemu smakuje, niektórzy na samą myśl czują obrzydzenie . Ozory dokładnie myjemy i usuwamy ślinianki z obu stron, przekładamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i wstawiamy na gaz.