orzeźwiająca sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka

Jacek
Sałatki
19.02.2016 9:58
orzeźwiająca sałatka z grillowanym stekiem z tuńczyka

Składniki

- 250g steka z tuńczyka

- 1 pomidor

- 5 pomidorów suszonych z zalewy

- 2 jajka na twardo

- dwie duże garści roszponki

- 1 czerwona cebula

- 10 zielonych oliwek

- kilka grzanek

- 3 łyżki soku z cytryny

- 1 łyżka musztardy

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Przepis

- jajka gotujemy na twardo - około 10 minut

- steka przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron

- na talerzu układamy wypłukaną roszponkę, pokrojoną czerwoną cebulę, pomidora pokrojonego w kostkę, krojone na ćwiartki jajka na twardo, pomidory suszone pokrojone w paski, podpieczone pieczywo pokrojone w kostkę oraz pokrojone w krążki zielone oliwki

- na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy steka z dwóch stron po 4 minuty - stek powinien pozostać różowy w środku

- sok z cytryny mieszamy z musztardą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz

- steka wykładamy na roszponce i pokrojonych warzywach, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem