Składniki
- 250g steka z tuńczyka
- 1 pomidor
- 5 pomidorów suszonych z zalewy
- 2 jajka na twardo
- dwie duże garści roszponki
- 1 czerwona cebula
- 10 zielonych oliwek
- kilka grzanek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przepis
- jajka gotujemy na twardo - około 10 minut
- steka przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron
- na talerzu układamy wypłukaną roszponkę, pokrojoną czerwoną cebulę, pomidora pokrojonego w kostkę, krojone na ćwiartki jajka na twardo, pomidory suszone pokrojone w paski, podpieczone pieczywo pokrojone w kostkę oraz pokrojone w krążki zielone oliwki
- na patelni grillowej rozgrzewamy olej i smażymy steka z dwóch stron po 4 minuty - stek powinien pozostać różowy w środku
- sok z cytryny mieszamy z musztardą, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz sól i pieprz
- steka wykładamy na roszponce i pokrojonych warzywach, a następnie polewamy przygotowanym dressingiem