Na chlebie, na grzance albo po prostu wkładając do paszczy, kiedy najdzie Cię ochota na małe conieco :D Składniki na pasztet z ciecierzycy z żurawiną i migdałami 4 łyżki otrębów owsianych 1/2 szklanki żurawiny 1/3 szklanki posiekanych migdałów (słupki) 1 marchewka 1 mała cukinia 1 jajko 1/2 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki pieprzu Szynka drobiowa z suszonymi żurawinami z szynkowaru Pyszna i łatwa do przygotowania szynka drobiowa z szynkowaru z żurawiną. Przygotowanie dania pasztet z ciecierzycy z żurawiną i migdałami ... - Ciecierzycę namocz na noc w zimnej wodzie (co najmniej 12 godzin). Nie mniej dobrze smakuje na ciepło z chrzanem lub z marynatami, szczególnie grzybkami w occie. Sałata z serowymi grzankami, żurawinami i balsamico Sałata z serowymi grzankami, żurawinami i balsamico, to jedna z moich ulubionych sałat. Przechodząc do meritum, czyli pasztetu, który będzie dzisiaj u Ciebie w kuchni albo już wkrótce ;) W niczym go nie odróżnisz od pasztetu mięsnego, bo ciecierzyca ma tak bogatą strukturę, że udanie może naśladować mięso. Pasztet z ciecierzycy z żurawiną i migdałami Od dawna już nikogo nie dziwią pasztety warzywne. Zawiera w sobie moc kontrastów z wielu smaków: ostrych i łagodnych serów, soczystego szpinaku, słodkich żurawin i jedynego w swoim rodzaju słodko-winnnego... - Pasztet wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 50 min. - Wystudź w formie, przełóż na talerz i schłodź w lodówce. Odlej wodę, w której moczyła się ciecierzyca, zalej świeżą, lekko osól i gotuj na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Pasztet z ciecierzycy to gwarancja sukcesu na polu pasztetów warzywnych ;) Raz dodać grzyby, innym razem zrobić na wschodnią modłę z mocnymi przyprawami, można dodać kaszy jaglanej... Pewnie dlatego, że kocham ten groch przeogromnie i często go używam w kuchni do zup, dań głównych, sałatek, hummusu, a nawet jako przegryzka (zapieczony w miodzie i ostrych przyprawach, mniam). Cukini nie musisz obierać, również zetrzyj na grubych oczkach tarki i połóż na sicie. Smakuje wybornie na zimno - z piklami, sosami majonezowymi lub żurawiną. Do tego dodatki w postaci słodko-cierpkiej żurawiny, która będzie świetnie odcinać się od masy pasztetowej. Z przyprawą grillową, która dobrze komponuje się ze słodkimi owocami suszonej żurawiny. Sprawdzi się jako przystawka przed kolacją lub obiadem, ale także jako samodzielny posiłek, najlepiej w ciepłe dni. Oj, dowiesz się tak na prawdę jak zrobisz :)