Ciasto klementynkowe bez mąki

Łukasz
Boże Narodzenie
07.12.2018 18:21
Ciasto klementynkowe bez mąki

SKŁADNIKI na formę o średnicy 21-23 cm bez otworu lub 26-28 cm z otworem 4-5 klementynek (ok. 400 g), niewoskowanych i najlepiej ekologicznych 6 jajek 250 g cukru 250 g mielonych migdałów 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego) 1 łyżka cukru pudru do podania PRZYGOTOWANIE Klementynki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wyszoruj i najlepiej sparz wrzątkiem. Jednak poza tym, że w okołoświątecznym okresie mandarynki wcina się chyba w każdym polskim domu na tony, to w kulinariach są jakoś zaniedbywane. Jedynym problemem może być znalezienie dobrej jakości klementynek, najlepiej z ekologicznych upraw (inne mandarynki się nie nadają), ale gdy już się uda Wam takie zdobyć, to nie czekajcie ani chwili dłużej! To ciasto wspaniale się nada na Święta lub po prostu do zimowej herbaty, gdy sezon na mandarynki trwa w najlepsze! Mandarynki (razem ze skórką) umieść w malakserze lub kielichu blendera i zmiksuj na gładkie purée. Nasłuchałem się o nim wielu opowieści i w końcu sam musiałem je upiec. Bo dla mnie pierwszym przepisem, który odkryłem dopiero rok temu, było to ciasto klementynkowe z mielonymi migdałami zamiast mąki. Następnie umieść je w garnku w całości i zalej wodą. Ciasto klementynkowe bez mąki Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Kolejno wbij jajka, wsyp cukier, migdały oraz proszek do pieczenia i zmiksuj ponownie do połączenia się składników. 😀 Chyba nawet zapach świeżo pieczonego piernika tak na mnie nie działa. Klementynki przekrój na połówki i pozbądź się pestek, jeśli są.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2018/12/Ciasto-Klementynkowe.html