Składniki: 50 dag polędwicy wieprzowej 1 cebula 5 ogórków kiszonych 1/2 papryki 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu 1/2 szklanki śmietany 1 łyżka mąki pszennej musztarda sól, pieprz Przygotowanie Pół cebuli pokrój w cienkie półtalarki, a pozostałe pół w kostkę. Śmietanę dokładnie wymieszaj z łyżeczką musztardy i mąką, wlej do roladek i zagotuj (dla ułatwienia przed wlaniem śmietany roladki można na chwile wyjąć z rondla, a kiedy sos zgęstnieje ponownie włożyć do naczynia). Gotowe roladki podsmaż na rozgrzanym smalcu z każdej strony przez ok 2 min, następnie dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Po ok 5 min, dolej odrobinę przegotowanej wody i duś pod przykryciem przez ok 30-40 min aż mięso będzie miękkie. Na przygotowane płaty ułóż cebulę, ogórki i paprykę, następnie zwiń i zepnij wykałaczkami lub zwiąż specjalną nitką.