Składniki: 1,5 kg schabu bez kości Solanka: 6 szklanek wody 4 łyżki soli Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżeczki musztardy 1/2 łyżeczki miodu 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju majeranek, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyść, delikatnie osusz i ponakłuwaj drewnianym patyczkiem. Następnie odstaw do lodówki na kolejne 2 godz. Przed włożeniem mięsa do piekarnika, podsmaż je na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony przez ok 1 min. następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do nagrzanego piekarnika. W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty (czosnek przepuść przez praskę) wymoczone mięso wyjmij z wody, przełóż do marynaty i dokładnie natrzyj nią mięso. W dużej, najlepiej szklanej misce wymieszaj wodę z solą, a następnie zanurz w niej całe mięso.