No to ja teraz zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta :-) Składniki: - 2 duże paczki herbatników (około 600 g) - puszka kajmaku - słoik dżemu porzeczkowego (u mnie domowy) - 2 budynie waniliowe - 100 g miękkiego masła plus łyżka do wysmarowania blaszki - 500 ml mleka - 100 g śmietany 30% plus 400 g na wierzch - posypka na wierzch, może być starta czekolada Wykonanie: Smarujemy je gotową masą kajmakową (możemy także kupić mleko słodzone skondensowane w puszce i gotować je w garnku przez 3 godziny, aby zrobił się kajmak, ale myślę, że szybciej jest kupić gotowy kajmak w puszce). Do misy miksera wkładamy miękkie masło i miksujemy, następnie dodajemy porcjami budyń, jak masa się już dobrze połączy to na koniec wlewamy 100 ml śmietany 30% i miksujemy jeszcze chwilkę. Na koniec do misy miksera wlewamy 400 ml schłodzonej śmietany i ubijamy - możemy dodać cukru pudru, ale ciasto jest już tak słodkie, że ja nie daję. Następnie rozsmarowujemy krem budyniowy i znowu kolejną warstwę herbatników, na nią dżem porzeczkowy (ważne aby był to kwaśny dżem - porzeczkowy doskonale się tu sprawdza) i kolejną warstwę herbatników. Zapraszam was także do odwiedzenia strony na fb, tam na bieżąco Pan Grzegorz zamieszcza zdjęcia swoich cudownych dzieł, które tworzy z wielką pasją. Tym razem propozycja na sylwestrową imprezkę, goście z pewnością będą zachwyceni takim ciastem, na powitanie nowego roku, urodziny czy imieniny. To jest naprawdę prawdziwy talent, tak jak pisałam już wcześniej, każda rzecz ma duszę, jest piękna i niepowtarzalna, ma to coś co zachwyca. Zawsze jak robię to ciasto, w ten lub inny sposób to zadziwia mnie fakt, jak szybko znika. A jak podacie takie ciasto na wspaniałej desce to już będzie dopełnienie całości. Przygotowujemy krem budyniowy - do garnka wlewamy 400 ml mleka a w pozostałych 100 rozpuszczamy dwa budynie.