Na lukier: sok z połowy cytryny pół szklanki cukru pudru Wykonanie: Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mleko podgrzewamy w rondelku razem z masłem, by te się rozpuściło. Na zaczyn: 100 g drożdży 12 łyżek mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki Na ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 żółtka 200 g masła 1 szkl. cukru 1, 5 szklanki mleka cukier waniliowy szczypta soli Na nadzienie: 3 jabłka pól słoiczka dżemu truskawkowego 6 suszonych śliwek 100 g rodzynek 4 łyżki cukru sok z cytryny Do miski wsypujemy mąkę z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli, żółtka, przestudzone mleko z masłem i zaczyn drożdży oraz otarta skórkę z cytryny. Ciasto wyjmujemy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm, na rozwałkowane ciasto kładziemy nadzienie (rozprowadzamy równomiernie po całym cieście) i zwijamy w rulon.