Jako, że placki są lekkie i co niektórzy z powodzeniem mogliby zjeść więcej podaję również wartość odżywczą na porcję z połowy podanych składników (6 placuszków): - Energia: 590 kcal - Białko: 16,8 g - Tłuszcz: 11,7 g - Węglowodany: 113 g - Błonnik pokarmowy: 9,5 g - Cholesterol: 108 mg Pieczone placki ziemniaczane są dobrym źródłem: - Składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, cynku; - Witamin: E, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP; - Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub użyj malaksera z tarczą do wiórków (polecam - placki powstają w 5 minut ;). - Do startych ziemniaków dodaj od razu mleko (nie ciemnieją tak bardzo). Składniki na 2 - 3 porcje: - Ziemniaki - 1 kg - Cebula - sztuka - Jajo - sztuka - Mleko - 1/2 szklanki - Mąka pszenna - 3 czubate łyżki - Olej rzepakowy - łyżka + do posmarowania blaszki - Natka pietruszki - Sporo pieprzu, sól Dodatki: - Świeże warzywa - u mnie ogórek, rzodkiewka i szczypior ale może być także sałata, pomidor, papryka itp. - Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia posmaruj odrobiną oleju rzepakowego - Ziemniaczaną masę nabierają ręką i odciskaj z nadmiaru wody (u mnie oddzieliło się jej dosyć dużo, im mniej wody tym bardziej chrupiące) - formuj na blaszce placuszki. Szczerze mówiąc miałam ochotę na więcej - następnym razem na pewno zrobię z większej ilości składników. 75 g - Błonnik pokarmowy: 6 g - Cholesterol: 72 mg *Porcja to 1/3 z podanych składników (4 placki). Z podanych porcji składników wyszło mi 12 placków - przypadło po 4 na głowę. - Placki piecz w temp. 230 stopni C przez ok. 30 minut (po 15 minutach obróć na drugą stronę).